Hızlıca ve Hemen ev satma yöntemleri nelerdir? Hızlı bir şekilde ve jet gibi daire nasıl satılır? Her semtte her m2'de ve her sezonda daire satılabilir mi?
Çok hızlı ev sat! mak nasıl olabilir?
1) Demirbaşları tamamlayın, elzem eksiklikleri giderin ve eviniz temizken alıcı kabul edin
Araba pazarında iyi temizlenmiş ve makyajlı arabaların etrafı meraklı alıcılarla doludur. Bu anlamda satılacak evin iyi temizlenmiş, var ise elzem tadilatları yapılmış, demirbaşa yönelik eksiklikleri giderilmiş ve güzelce dekore edilmiş olması hem internet ortamında hem de görülmeye gelindiğinde söz konusu evin alıcısına daha çekici görünmesini sağlar.
2) Evinizin ufak ya da şekilsiz kısımları için bir iç mimardan yardım alın
Evinizin mutfağı ya da banyosu ufak ise bir iç mimardan yardım alabilirsiniz. Ya da kendiniz bu konuya bir ustayla kafa yorarak evinizi daha kullanışlı bir hale getirebilirsiniz. Şu, az bilinen ama önemli bir konudur ki, Küçük ancak odaları tam kare ya da Dikdörgen olan bir ev büyük ama odaları yamuk olan bir evden daha kullanışlıdır. Bu anlamda 5 m2 bir mutfağa sizin bakışınız ile bir iç mimarı bakışı arasında ne kadar fark olduğunu hayal bile edemezsiniz. Ufak da olsa bütün beyaz eşyaları toparlayabilen bir mutfağın mutlaka alıcısı olacaktır.
3) Daireler en çok okullar kapalı iken satılır
Bu bir genellemedir. Ve yazlıklar ile kredi oynamaları bu genellemenin sonucunu değiştirebilir. Ancak genel olarak daire yazın satılır. Neden? çünkü kışın daire alan tadilat yapamaz, taşınmakta zorlanır. Çocukları okuyan bir aile okullar açıkken rahat taşınamaz. Devlet memurları bu sezonda atanır ve öğrenciler bu zamanlarda yer ararlar. İşte bu sebepler; "daireler en çok okullar kapalı iken satılır" genellemesinin ispatı ve işin üstadlarının şahsi tecrübeleridir.
Yazın tadilat yapmak çok daha kolaydır.
Çocuklar okulda değilken taşınmak daha kolaydır.
Daha fazla daire bulmak bu mevsimde mümkündür.
Devlet memurlarının atamaları ve öğrencilerin okullarının belli olması bu mevsimlerde gerçekleşir
4) Dairenizin rayicini öğrenin ve doğru fiyatla pazara çıkartın.
Emlak işi yapmıyorsanız ya da rayiç bilgisi gerektirecek bir işiniz yok ise dairenizi siz fiyatlamayın. Hani derler ya "Kargaya yavrusu Şahin gözükürmüş" diye. Eğer sizde bu şekilde fiyatladıysanız evinizi artık neden satamadığınızı anlamışsınızdır.
Rayiç bilgisinin devamı kıyaslamadır. Rayici bilinen ev emsalleri ile kıyaslanarak sağlaması yapılır ve ilan hazır hale getirilir. Eğer rayiçten anlamıyor ya da evinizi değerinden daha yüksek bedellerle satmaya çalışıyorsanız en az 3 emlakçıdan fiyat isteyip ortalamasını alabilirsiniz. Ya da eviniz fiyat veren 3 müşterinin ortalaması da ortalama rayiç değere çok yakın bir değer olacaktır.
Fiyatı belirledikten sonra piyasa kırılganlığını da göz önüne alarak dairenizi satma aşamasına getirdiniz demektir.
5) Evinizi bir emlakçıya verin
Siz emlakçıyla çalışmayı bilirseniz evinize en yakın emlakçı dairenizi en hızlı satar ve daire alırken de size en hesaplı daireyi bularak aldığı aracılık hizmetinin hakkını verir.
Daireyi bir kaç emlakçıya vermek satılmıyor hissi oluşturur. Bir evde 2 emlakçının afişi ya da internette onlarca emlakçının ilanı, daireyi "BU DAİRE ALINMAZ" şeklinde etiketler. Doğru olan: işini bilen, eski ve en yakın emlakçıya dairenizi teslim etmenizdir. Dairenizi teslim edince artık darenizi satmaya çalışmak ile ya da müşteri geldiğinde evi methetmek ile ilgilenmeyin. Müşteri gelince işi ehline bırakın ve kendi işiniz ile ilgilenin.
Eğer evinizi kendiniz Satacaksanız:
1) İlan verirken fotoğraflarınız profesyonel olsun
Resmi çok çekmek emlak sitesine ancak kaliteli ve yeteri kadar resim çekmek satıcıya yarar. Yani siz bir ev görmek isteseniz ve sanki resimle bakıp alacakmışsınız gibi düşünseniz kendi evinizi nasıl resimlerdiniz? İşte bu düşünce ile ilan inceler alıcılar. Sizde bu mantıkla resim çeker ve açıyı, ışığı ve kadranı ayarlarsanız ilanınıza daha fazla talep alırsınız.
2) İlana gerekli açıklamaları yazın
Neredeyse bütün ilanlar hatalı. İlan da m2 ve oda sayısı paralel olmalı. Yani 45 m2 daire 2+1 ya da 3+1 olmaz. onun yerine 1 büyük oda ve çok ferah bir salon yazın ama doğruyu yazın.
Dairenin nerede olduğunu yazarken, cami yani, okul yanı tasvir kısmındır esas semti ve mümkünse sokağı belirtin. Alıcının navigasyondan sokağı görmesine müsade edin. Öünkü evinizi satın alırsa çocuklarını büyüteceği sokağı görmek hakkıdır.
Asla doğru olmayan şeyle yazmayın. Kelimeleri eğip bükmeyin. Gerekirse çok az şey yazın ama doğru olsun ve çok iyi resimleriniz olsun.
hol salon ve antreyi birbirine karıştırmayın. antre ayakkabılığın olduğu ve holden önceki ilk kısımdır. Hol antreden sonra ve salondan önce oda kapılarının dağıldığı ortamdır. Salon misafirin ağırlanacağı ve genellikle evin en büyük kısmıdır.
Salon Salomaje 2 oda demek değildir, sadece büyük bir salon demektir. Bu nedenle bölmediğiniz alanları sanki odaymış gibi betimlemeyin.
3) Evinizi herkese değil sadece hakiki alıcılara gezdirin
Evi görmek isteyen herkes alıcı değildir. Bu nedenle iyi bir emlakçı evinize müşteri taşıyan değil aksine bir kaç müşteri ile evinizi satabilendir.
Ev ilanınız için arayan insanlar parça parça gelirlerse, mümkün ise bir kerede gelmelerini söyleyin.
Alıcılar genellikle pazara çıkarken ev bakmazlar. Ya da yanlarında çok kimseler ile dolaşmazlar. Genellikle alıcılar annelerine ya da başkalarına "benim için ev bakarmısın" diye sözlü vekaletlerde bulunmazlar. Bu noktada evi görmek isteyen insanlar gerçek alıcı kimseler ise evinizi gündüz vakti eviniz temiz düzenli havadar ve güneşli iken göstermeye çalışın.
4) Telefonda pazarlık etmeyin
Eğer telefonda başlar ise ve her ev görmede bir kademe daha düşerse, son aşamada evinizi kaça sattığınıza siz bile inanamazsınız. İlandan sonra telefon sadece evi görme randevusu içindir. Eğer açıklamalara yazmayı unuttuğunuz ya da yazamadığınız bir şey varsa bunları belki telefonda söyleyebilirsiniz ama telefonda asla pazarlık etmeyin. Size telefonda "param yetişmezse gelmeyeyim boşuna, söyle son fiyatını bileyim" derse bir müşteri, pazarlık etmek ya da fiyat düşmek yerine "fiyatımız internette yazılı, o civarlarda olur" diyerek pazarlığı yüz yüze erteleyebilirsiniz.
5) Tapunuzun krediye uygun olup olmadığını öğrenin
Banka kredileri öncesi neredeyse hiç kimse "krediye uygun" ne demek bilmiyordu artık herkes biliyor. Bu nedenle Kat mülkiyetli ve kat irtifaklı dairelerin krediye uygun olduğunu biliniz ve iskansız toprak tapulu dairelerin ise krediye uygun olmadığını bilerek gerekli açıklamalarınızı yazın.
Bu sayfa 08.11.2023 tarihinde ve 18:24 saatinde güncellenmiştir.