Arama
Kuruoğlu Gayrimenkul

KURULUŞ 1990

Arama

Tapu İşlemleri

 

tapu alim ve satim islemleri icin gerekli belgeler

 

 

Tapu işlemleri için gerekli belgeler nelerdir?

 

(Satıcı için) Tapu işlemleri için gerekli belgeler nelerdir? ev ikon

ev ikon  T.C kimlik belgesi

ev ikon  Tapu belgesi

ev ikon  Doğal Afet Sigortası (D.A.S.K) ya da (Z.D.S) Zorunlu deprem sigortası poliçe fotokopisi Daha fazla açıklama?

ev ikon  Emlak vergi dairesinden alınmış temiz kağıdı  Daha fazla açıklama?

ev ikon  Satıcı tapuya şahsen müracaat etmeyecek ise müracaat eden kişi için bir vekaletname gereklidir. Daha fazla açıklama?



(Alıcı için) Tapu işlemleri için gerekli belgeler nelerdir? ev ikon

ev ikon  T.C kimlik belgesi

ev ikon  Resim istenmiyor Ancak "Tapuda resmim olsun" isteyen için 1 resim yeterli

 

 UYARI !  Okuma yazma bilmeyenler soyadı farklı 2 şahit getirmeli


 UYARI !  Kredi kullanılıyor ise banka evrakları müracaat sırasında tapuya teslim edilmeli


 UYARI !  Eğer Veraset söz konusu ise veraset islemleri için gerekli evraklar için tıklayınız


 UYARI !  Tapuya evraklar teslim edilirken tapuda belirtilecek beyan değeri çok önemlidir. Bu değer belediyenin verdiği değer de değildir, bankadan kredi çekildi ise çekilen bedel de değildir. Bu değer gerçek anlamda alıcı ile satıcının anlaştığı değerdir. Eğer satışı beylediyenin rayiçi üzerinden belirtirseniz cezai işleme maruz kalabilirsiniz. Eğer satışı bankadan çektiğiniz bedel üzerinden gösterirseniz, banka kredi olarak çekmek istediğiniz bedelin sadece %75-80'ni ni vediği için gelir dairesi başkanlığı gösterdiğiniz beyan değerinin eksik kısmı kadar cezai işlem uygulayacaktır. Hem alıcı için hemde satıcı için hemde devletimiz için en doğru yol satış sırasında beyan değerini alıcı ile anlaştığınız miktarda göstermek ve para transferini bir banka aracılığı ile gerçekleştirerek belgelemektir.

 

Tapu randevusu nasıl alınır?

 

Tapu randevusu 3 şekilde alınabilir!

 

1) https://webtapu.tkgm.gov.tr adresi ziyaret edilerek "yeni randevu al" sekmesi tıklanmalı ve sonrasında gerekli bilgiler girilerek müracaat tamamlanmalıdır

2) https://randevu.tkgm.gov.tr/tr/Appointment/eAppointmentStart adresinden alınabilir ve son olarak

3) Alo 181 hattından alınabilir.

 

 

Tapu işlemleri için gerekli belgeler nelerdir? Açıklama

 

Bağlı bulunulan tapu kadastro müdürlüğüne emlağın sahibinin ya da vekili müracaat etmeli. Tapu kadarstro müdürlüklerine ilk müracaat pandemi dolayısıyla artık şahsen yapılamamakta, internet üzerinden yapılabilmektedir. Müracaat sırasında alıcı ve satıcıların T.C. kimlik numaraları ile deprem sigortası poliçe numarası, beyan değeri ve var ise vekaletler hazır bulundurulmalıdır. Bazı belgeler tarayıcıdan tarandıktan sonra bilgisayarınızda hazır edilmeli ve müracaat sırasında istenen belgeler eklenmelidir. Örneğin Mirasçı bildirim belgesi , vekalet , veraset vergi ilişiği ya da kredilki satışlarda banka evrakları gibi.

Aşağıda Tapu işlemleri için gerekli belgeler konusunda gerekli tüm açıklamalar mevcttur. Ve adım adım yapılması gereken her şey madde madde yazılmıştır

 

 

 

Vekâlet gerekli mi?

 

           Şahsi müracaatlarda vekalet  gerekli değildir. Müraacatı yapacak kişi "istanbul umum emlak komisyoncuları odası"na kayıtlı bir emlakçı ise, oda tarıfından verilen satış sözleşmesi (5 numaralı form) yeterlidir. Ancak birçok tapu dairesi müracaat sırasından satıcıyı şahsen ya da aracıyı vekâlet ile kabul etmektedir. Bu nedenle ya mal sahibinin emlakçıya işlem takibi vekâleti vermesi ya da emlakçı ile birlikte tapu müracaatında şahsen bulunması gerekmektedir. Tapu müracaatı sırasında alıcının hazır bulunması gerekmemektedir, sadece randevu günü hazır olmalıdır.

 

 

Beyan değeri düşük gösterilirse bir çözümü var mı ?

 

          Bilmeden eksik gösterilen ya da sonradan pişman olunan durumlar için gelirler idaresi başkanlığının web sitesi olan "http://www.gib.gov.tr/yardim-ve-kaynaklar/dilekcematik/pismanlik-talebi-dilekcesi" adresinden pişmalık dilekçesi doldurabilirsiniz. Ya da gelirler idaresi başkanlığının (VİMER) vergi iletişim merkezini 444 0 189 nolu telefondan ulaşarak müracaatınızı gerçekleştirebilirsiniz.

 Geri dön 

 

tapu alim ve satim islemleri icin gerekli evraklar

 

Tapu İşlemleri'nde A'dan Z'ye ve adım adım tapu işlemleri için gereken belgeler ve yapılması gerekenler klavuzu


           Tüm gayrimenkullerinizin (daire, dükkân, arsa, tarla, arazi, bağ, bahçe v.b) alım-satım-devir işlemlerinin finali olan tapu işlemlerini sizler için bu yazımızda bir araya getirerek, bir tapu alım satım indeksi oluşturduk. Bundan böyle sizler için hazırladığımız bu tapu alım satım klavuzunu kulanarak basamak basamak atılması gereken adımları inceleyebilir ve dikkat etmeniz gereken önemli hususlar konusunda tavsiyelerimizi gözden geçirebilirsiniz.


Tapu işlemleri için gerekli evraklar, belgeler nelerdir?  <= (İndirmek için tıklayınız)


           Gayrimenkul alırken öncelikle Daire & konut alırken nelere dikkat etmek gerekir? yazımızı incelemenizi özellikle tavsiye ediyoruz. Ancak vaktiniz yoksa ya da kısa özet istiyorsanız burayı => Daha fazla açıklama? tıklayıp bu sayfadan ayrılmadan önemli uyarı özetlerini inceleyebilirsiniz.

 

 

Tapu alım-satımı öncesinde yapılması gerekenler ev ikon

 

ev ikon  (DASK) Doğal afet sigortası düzenlenmeli veya var ise süresinin güncelliği kontrol edilmelidir Daha fazla açıklama?

ev ikon  Elektirik, su, doğalgaz ve apartman giderleri (aidat) borçları temizlenmeli Daha fazla açıklama?

ev ikon  Tapu harcı, emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi giderlerini kim ödemeli işlemleri kim takip etmeli? Daha fazla açıklama?

ev ikon  Taşınmazın kayıtlı olduğu belediyeden "rayiç beyan değeri" temin edilmeli Daha fazla açıklama?

ev ikon  [kredili satış için] Kredi oranları incelenmeli ve kıyaslama yapılmalıdır. Daha fazla açıklama?

ev ikon  [kredili satış için] Seçilen bankanın istediği evraklar hazırlanmalı ve ilgili bankaya teslim edilmeli

ev ikon  [kredili satış için] Bankadan tapuya verilmesi gerekli evraklar ve sigorta poliçesi teslim alınmalı Daha fazla açıklama?

ev ikon  Bağlı bulunulan tapu kadastro müdürlüğüne emlağın sahibinin ya da vekili müracaat etmeli. Daha fazla açıklama?

ev ikon  [kredili satış için] Banka şubesinden randevu talebi için banka ipotek yetkilisinin iletişim bilgileri istenmelidir. Daha fazla açıklama?

ev ikon  [kredili satış için] İpotek tesis etmekle yükümlü banka yetkilisinden randevu istenmeli. Daha fazla açıklama?

ev ikon  [kredili satış için] Banka evrakları imzalanmalı Daha fazla açıklama?

ev ikon  Para transferi karara bağlanmalı, yüksek meblağlar için seçilen bankanın üst aktarma kotası incelenmeli. Daha fazla açıklama?

ev ikon  Tapudan gönderilen kısa mesaja göre belirtilen "randevu günü" için "harç ödemesi" yapılmalı Daha fazla açıklama?
          

 

 

Tapu İşlemleri "alım - satım" devir günü ev ikon

 

ev ikon  Tapu dairesi randevu sistemi ile çalıştığı için vaktinde tüm taraflar ve vekilleri gerekli belgeler ile hazır bulunmalıdırlar

ev ikon  Tapu harçları ve resimler ilgili tapu memuruna teslim edilmeli

ev ikon  Kimlik belgelerinin aslı ve vekâletlerin aslı ilgili tapu memuruna teslim edilmeli

ev ikon  [Okuma yazması olmayanlar için] 2 yabancı şahit kimlikleri ve 1'er resim ile hazır bulunmalı Daha fazla açıklama?

ev ikon  Tapu akitleri incelendi ise ve satış imza aşamasında ise alıcı, satıcıya gayrimenkul bedelini teslim etmeli.

ev ikon  İlgili tapu memurunun yönlendirmesi ile satış akti taraflarca imzalanmalı

ev ikon  İlgili memurdan tapu belgesi ve ipotek belgesi mühürlü olarak teslim alınarak, kontrol edilmeli Daha fazla açıklama?

 UYARI !   Tapu memurundan kimlik belgesini geri almayı unutmayın!

 

 

 

Tapu İşlemleri "Alım-satım" devir günü sonrası ev ikon

 

ev ikon  [kredi kullanıldı ise] ipotek belgesi, ilgili bankaya iletilmeli ve satıcının parasının blokesi çözülmeli Daha fazla açıklama?

ev ikon  Bağlı bulunulan belediyenin hesap işleri bölümüne giderek, emlak ve çevre temizlik kayıtları yeni tapu sahibi adına kaydedilmeli.

ev ikon  Fatura isim değişiklikleri ve nüfus kaydı değişklikleri yapılmalı

 

 UYARI !   (DASK) Doğal afet sigortası eski satıcı adına yapıldı ise yeni mal sahibi adına zeyilname yapılmalı!

 

 

 

Daire & konut alırken nelere dikkat etmek gerekir? hakkında [kısa bilgilendirmeler]

 

✔ Satın alınacak gayrimenkulün tapu fotokopisi istenerek, bağlı bulunulan belediyenin imar bölümünün arşivine gidilerek, söz konusu gayrimenkulün projesi incelenmeli ve eğer satın alınan gayrimenkulün planı ile projedeki plan arasından farklılık olup olmadığı tespit edilmeli. Ayrıca tapu üzerindeki daire numarası (bağımsız bölüm numarası) ile proje üzerindeki daire numarasının örtüşüp örtüşmediği incelenmelidir. Ayrıca iskân belgesinin olup olmadığı da araştırılmalıdır.

✔ Satın alınacak gayrimenkul bir daire ise, apartman sakinlerinden en az 2 komşu ile görüşülerek komşuluk ve apartmanda yaşayan sakinler hakkında bilgi edinilmeli.

✔ Satın alıncak dairenin bulunduğu apartmanın cümle kapısının (sokak dış kapısının) açık olup olmadığı gözlenmeli. Eğer kapı açık ise ve apartman boyaları çok eski ise o apartmanda birlik ve beraberliğin olmadığı gözlenmelidir.

✔ Elektirik, doğalgaz, su ve aidat gibi giderlerin temiz kâğıtları istenmeli.

✔ gayrimenkulün hangi cepheye baktığı tespit edilerek, gün içerisinde hangi oranda güneş aldığı belirlenmelidir. Bu konu sadace daireler için değil aynı zamanda mağazalar için de önemlidir. Örneğin güney cepheli bir giyim mağazası çok miktarda güneş ışınına maruz kalacağından, bu bilgi önem arzetmektedir.

 

 

ev ikon  (DASK) Doğal afet sigortası düzenlenmeli veya var ise süresinin güncelliği kontrol edilmelidir
           Kredi kullanılıyor ise bu işi genellikle banka yapar. İsterseniz siz başka bir firmaya da yaptırtabilirsiniz. Eğer sigortayı banka düzenleyecek ise, bankadaki kredi görevlisinden tapuya verilmesi gereken evrakları teslim aldığınızda, mutlaka (DASK) doğal afet sigortasını da isteyiniz. Çünkü tapu dairesi eksik evrakla başvuru kabul etmemektedir. Eğer satış kredisiz olacak ise bu durumda her hengi bir sigorta şirketine başvurarak tapu fotokopisi ile müracaat ederek sigorta işleminizi yaptırabilirsiniz. Sigorta yapılırken kimlik numaranız ve tapu fotokopisi gerekmektedir. Ancak sağlılık bir şekilde sigorta yaptırmak için sigorta yapılacak binanın yaşı ve bazı bilgilerine de ihtiyaç vardır. Bu bilgiler belediyeden alınan rayiç bedelinin yazılı olduğu belgede mevcuttur. Önceden düzenlenmiş süreli bir sigorta poliçesine sahipseniz ve süresi bitmemiş ise yeni bir sigorta yaptırtmanıza gerek yoktur.

 

 Alım-satım öncesinde yapılması gerekenlere dön 

 

 Tapu işlemleri için gerekli belgelere dön 

 

 

 

 

ev ikon  Elektirik, su, doğalgaz ve apartman giderleri (aidat) borçları temizlenmeli

           Bir gayrimenkul satın almadan önce o gayrimenkule ait kamu dairesi borçlarının ödendiğinden emin olmak, satış sonrası alıcıyı olası bir üzüntüden kurtaracaktır. Genel olarak borçların fatura sahibini bağladığı söylense de, uygulamadaki bazı sıkıntılardan dolayı gelecekte sorun yaşamamak adına bu faturaların ödendiğinden emin olmak daha güvenli bir yöntemdir. Aidat borçları için var ise yöneticiye başvurularak araştırma yapmakta fayda vardır. Çünkü bazen satın alınacak gayrimenkulün aylık aidatı haricinde bazı ortak katılım ödemeleri de olabiliyor. Örneğin dış cephesi kaplaması, apartman boyanması, muhtelif demirbaş yenilenmeleri gibi. Bu ödemeler rutin ödemelerden daha yüksek meblağlarda olabileceği için bir sürprizle karşılaşamamak adına araştırılmasında büyük fayda vardır.


 Geri dön 

 

 

 

ev ikon  Tapu harcı, emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi giderlerini kim ödemeli, işlemleri kim takip etmeli?


           Tapu harcı hem mal sahipleri hemde alıcılar adına ayrı ayrı düzenlenir. Eğer bir alıcı ve bir satıcı var ise genel olarak yarı yarıya ödenmesi gerekmektedir. Bu oran belediyenin rayiç değerinin %4'üne tekabül etmektedir. %2'si alıcı ve %2'si satıcı adına kesilen bu harçlar günümüzde anlaşmaya bağlı olarak sadece alıcı tarafından da ödenebilmektedir. Bu ödemenin müşterek mi olacağı yalnız alıcı tarafından mı ödeneceği alıcı ile satıcı arasında gayrimenkulün pazarlığı sırasında konuşulmalı ve karara bağlanmalıdır ki satışın ileriki aşamalarında bir sorun yaşanmasın.

           Örneğin rayiç bedelin 120.000 TL olduğunu varsayarsak: 120.000 TL X 2 / 100 = 2.400 TL alıcı için ve 2.400 TL satıcı için tapu harcı ödemesi gerekmektedir.

           Ayrıca tapuda istenen bir diğer ödeme de döner sermaye ücretidir. Bu ücret 2017 yılı için 90,50 TL olarak uygulandı. 2018 yılı için şuan yapılan bir zam açıklaması bulunmamaktadır. Bu bedel de pazarlığa bağlıdır ancak alıcı ve satıcı tarafından eşit olarak ödenmesi öngörülmektedir.

           Emlak vergisi mal sahibine aittir. Yani yeni alıcıyı bağlamaz. Eğer gayrimenkulün satışı yılın ilk 5 ayında geçekleşiyor ise bina ve çevre temizlik vergileri 2 taksit olarak ödenebildiğinden dolayı, sadece 1. taksit yatırılıp diğer taksit yeni mal sahibine de bırakılabilir. Ancak bazı belediyeler rayiç değeri belgesini 2 taksitin de ödenmesi koşulu ile verebiliyorlar. Çevre temizlik vergisi ise üretene aittir. Eğer gayrimenkul kirada ise kiracı, mal sahibi tarafından kullanılıyor ise mal sahibi ödemelidir. Boş ise dilekçe verilerek bir beden ödenmeksizin temiz kağıdı alınmabilmektedir.
           Alım-satım işleminizi bir emlakçı aracılığı ile yapıyorsanız emlakçınız size birçok konuda yardımcı olacaktır. Sizinle gerekli yerlere işlem takibi amacıyla gelip sizi yönlendirecektir. Ancak bina vergisi ve çevre temizlik vergisinin temizlenmesi için mal sahibinin şahsen ya da emlakçısı ile müracatı önemlidir. Ödenemesi gereken matrahları görüp kendi eliyle ödeme yapıp, belgeleri muhafaza etmesi açısından mal sahibiplerinin işlem takip etmeleri önem arzetmektedir. Tapu harcı mal sahibi tarafından da ödenebilir, emlakçı da bu konuda yardımcı olabilir ancak ödenecek harç bedelinin önceden alıcı-satıcı arasında uzlaşılarak hazır edilmesi gerkmektedir. Tapu dairesinden gelen kısa mesaj ile tapu harçları genellikle ziraat bankası olmak üzere devlet bankalarına ödenmektedir. Ödemenin hangi bankaya yapılacağını işleminizi takip eden tapu memuru size açıklayacaktır.


 Geri dön  

 

 

ev ikon  Taşınmazın kayıtlı olduğu belediyeden rayiç beyan değeri (temiz kâğıdı) temin edilmeli

           Bağlı bulunduğunuz semte ait belediyenin hesap işleri bölümünden alınan belge, temiz kağıdı. Bu belgenin alınması esnasından söz konusu gayrimenkule ait bina vergisi ve çevre temizlik vergisi borçları var ise bunlar ödenmek zorundadır. Örneğin istanbul ili fatih semtinde bir gayrimenkul satışı için istanbul ili fatih belediyesi hesap işleri bölümüne tapu fotokopisi ya da daha önce ödenmiş makbuzlar ile gidilmelidir. Hesap işlerinden alınan temiz kağıdı önemlidir. Çünkü hem söz konusu gayrimekulun bağlı bulunduğu belediyeye olan olası borçları temizlenir hemde bu belgede yer alan matrah, satacağınız ya da alacağınız gayrimenkul için tapu dairesinde gösterebileceğiniz minimum tutarı belirtmektedir. Satın aldığınız ya da sattığınız gayrimenkulün gerçek tutarını (eğer emlak vergi matrahı tutarından daha fazla ise) tapuda beyan etmeniz gerekmektedir. Böylesi hem kanunen sıkıntı yaşamamanıza hemde hakkıyla kazandığınız parayı belgelemenize olanak tanıyacaktır.
          Bu işlem genellikle mal sahipleri ya da emlakçılar tarafından bina vergisi ve çevre temizlik vergisi için bağlı bulunulan belediyenin hesap işleri bölümüne gidildiğinde gerçekleştirilir. Var ise borçlar ödendikten sonra hsap işleri memurundan tapu dairesi için "beyan değeri" belgesi alınarak işlem tamamlanır. Alınan bu belgede, satış sırasında göstereceğiniz bedelin en alt limiti yazmaktadır. Yani o belge yazan bedelin %2'si alıcı ve %2'si satıcı tarafından ödenecek demektir. Bir önceki bölümde bu konu bir örnek ile anlatılmıştır.

 

 Alım-satım öncesinde yapılması gerekenlere dön 

 

 Tapu işlemleri için gerekli belgelere dön  

 

 

 

ev ikon  Bankaların kredi oranları incelenmeli, dosya masrafı, kredi oranı ve vade süresi listelenip, kıyaslama yapılmalıdır
           Her ne kadar kredi oranları benzerlik gösterse de toplam ödemeye bakıldığından meblağlardaki değişiklik, krediyi kullanan kişi için önemlidir. Bu sebepler ister bankaların web siteleri üzerinden ister telefon ile ve isterse de şahsi müracaatlar ile olsun mümkün olan tüm bankalara uğranmaklı ve şu 4 önemli ölçü kıyaslanmalıdır. 1.si kredi oranı, 2.si dosya masrafı, 3.sü kredi süresi ve son olarak sigorta ödemeleri. Her ne kadar sigortalar dışarıda anlaşabileceğiniz bir şirket tarafından de yaptırılabilse de genellikle uygulamalarda bankalar müşterileri ile anlaşarak sigorta işlerini de kendileri tanzim etmektedirler. Geriye kalan ödeme oranlar excel'de ya da bilgisayar kullanmıyorsanız düz bir kâğıt üzerinde alt alta sıralı olarak yazılır ise ve toplam ödemelere dosya masrafları da eklenirse oranlar arasındaki fark size hangi bankayı seçmeniz gerektiği konusunda gerekli fikri verecektir.

 Örneğin 

Banka adı          Kredi oranı         Süre (ay)         Dosya masrafı          Aylı ödeme          Yekün
A BANK               % 0.99                   120                    4.000 TL                  1.400 TL            172.000 TL
B BANK               % 1.00                   120                    4.000 TL                  1.410 TL            173.200 TL
C BANK               % 1.08                   120                    3.500 TL                  1.490 TL            182.300 TL

Örnek olarak verilen yukarıdaki hesaplamada kredi oranındaki ufak değişikliklerin yekünü nasıl etkilediğini kıyaslayabilir ve tercihinizi gerçekleştirebilirsiniz.

 Geri dön 

 

 

 

ev ikon  Bankadan tapuya verilmesi gerekli evraklar ve sigorta poliçesi teslim alınmalı

 

           Kredili satışlarda tapu dairesine verilmek üzere bankalar tarafından düzenlenen ipotek evrakları, kredi çekmek için başvurulan bankadan teslim alınarak tapu müraacaatı sırasında ilgili tapu memuruna teslim edilir. Bu evraklar olmadan tapu müraccatı kabul edilse bile memur evrakları teslim alana kadar işlemlere başlayamayacaktır.
 

           Tapu müracaat görevlisi tüm evrakları teslim aldıktan sonra belgeleri tapu memurlardan birine havale edecektir. Daha sonra müracaat eden kimsenin kayıt sırasında verdiği cep telefonu numarasına randevu tarihi gönderecektir. Randevu tarihi belli olunca evrakların asılları hazır edilmeli ve aşşağıdaki adımlar uygulanmalıdır.

 

 Geri dön 

 

 

 

 

ev ikon  Bağlı bulunulan tapu kadastro müdürlüğüne emlağın sahibi ya da vekili müracaat etmeli.

           Müracaat zamanı geldiğinde (banka evrakları hazırladığında ve tapu işlemleri için gerekli evraklar hazır edildiğinde) Mal sahibi, vekil ya da vasi tapu müdürlüğünü başvurarak evrakları teslim eder. Kayıt görevlisi evrakları bir başka memura havala eder ve artık tapunun tamamlanması için tapudan gelecek kısa mesaj beklenir.

 

 Geri dön 

 

 

 

ev ikon  Banka şubesinden randevu talebi için banka ipotek yetkilisinin iletişim bilgileri istenmeli

 

           Kredi çekilen banka şubesinde ipotek tesis etmekle yükümlü görevlinin ya da ilgi hukuk bürsosunun telefon bilgileri alınmalıdır. Çünkü tapudan kısa mesaj ile gelen randevu günü ve saati banka yetkilisine bildirilerek dvet edilecektir. Tapunun verdiği randevu zamanı ile banka görevlisinin zamanı uyuşmaz ise tapudan rötar ricasında bulunarak iki tarafa da hatta alıcı satıcı banka görevlisi olmak üzere 3 tarafa da uygun yeni bir gün belirlenmelidir.

 

 Geri dön 

 

 

 

 

ev ikon  İpotek tesis etmekle yükümlü banka yetkilisinden randevu istenmeli

 

           Kredinin kullanıldığı bankadan tapuya gelecek ipotek yetkilisinin telefonu istenir ki tapu dairesinden kısa mesaj ile randevu günü geldiğinde ipotek yetkilisi aranarak aynı gün ve saat kendisine bildirilsin diyi. Bilindiği üzere krediden kaynaklanan ipotekli alım-satımlarda alıcı satıcı ve ipoteği tesis edecek kişi gerekmektedir. Bu nedenle tapunun veridiği randevu günü ve saati hem alıcıya hem satıcıya hemde bankanın görevlendirdiği yetkiliye de bildirilerek müsait olup olmadığı belirlenmelidir. Bankanın ipotek görevlileri bir gün içerisinde birçok ipotek tahsis ettikleri için randevu saatinin uyuşmaması durumunda tekrar tapuya başvurarak randevu tarihinin tehir edilmesi gerekebilir.

 

 Geri dön 

 

 

 

 

 

ev ikon  Banka evrakları imzalanmalı

 

           Müracaat edilen bankanın istediği evraklar ve teminatlar süresi içerisinde teslim edilemli. Banka evrakları hazırlanmadan tapuya müracaat edilemeyeceğinden işlemlerin sağlıklı yürütülmesi açısından bu aşama önemlidir. Bankaların istediği evraklar farklılık gösterebilse de genel olarak konut kredisi çekmek için şu evraklar istenir:

✔ Kredi taliplisinin kimliği ve fotokopisi

✔ Satın alınmak istenen gayrimenkule ait tapu fotokopisi

✔ Mülk sahibinin kimlik fotokopisi

✔ Çalışanlar için maaş bildirim yazısı

✔ Tüzel şirketler için ilgili resmi gazete fotokopisi

 

 Geri dön 

 

 

 

ev ikon  Para transferi konusu karara bağlanmalı, yüksek meblağlı ödemeler için seçilen bankanın max aktarma kotası incelenmeli


          
           Yüksek meblağlı alım-satımlar için genellikle banka yolu ile ödeme transferi gerçekleştirildiğinden satış sonrası sorun yaşamamk adına kredinin çekildiği bankaya satış öncesi "max para aktarma kotaları" sorularak bilgi alınmalı eğer transfer edilecek para miktarı banka kotasından daha fazla ise bir çözüm aranmalıdır. Aksi taktirde satış sonrası mal sahibi için büyük bir sorun olacaktır.

 

 Geri dön 

 

 

 

ev ikon  Tapudan gönderilen kısa mesaja göre belirtilen "randevu günü" için "harç ödemesi" yapılmalıdır

 

           Tapu memurunun kısa mesaj ile müracaat sırasında verilen telefon numarasına, tapu harçlarının yatacağı banka adını, şubesini ve hesap numarasını belirtecektir. Ayrıca bu mesaj bilgileri ile her hangi bir bankaya gitmeden bilgisayarınız, cep telefonunuz ya da tabletiniz üzerinden internet bankacılığı yoluyla da öedeme yapabilirsiniz. Ödemenizi ister bankadan ister internet üzerinden, her durumda söz konusu ödemenizin makbuzlarını yanınızda bulundurmayı ihmal etmeyin. Çünkü birçok tapu dairesi bu belgeleri arşivinde bulundurmak üzere talep ediyorlar.

 

 Geri dön 

 

 

 

ev ikon  [Okuma yazması olmayanlar için] 2 yabancı şahit kimlikleri ve 1'er resim ile hazır bulunmalı

 

            Okuma yazma bilmeyenler imza atmak yerine parmak basarak işlem yapabilirler. Ancak bu kimselerden soyadı farklı 2 şahit, 1'er resim ve kimliklerinin aslı ve fotokopisi ile hazır bulunmalıdır. Şahitlerinde tapuda imzaları alınır ve kimlikle arşivlenir. Okumaya yazma bilmeyenler sol ellerinin baş parmağı ile parmak basmalıdırlar Ancak eğer sol el baş parmağı yok ise bu kez sağ el baş parmağını kullanarak ve eğer o da yoksa diğer parmaklarından birini kullanarak imza yerine parmak basarak işlemlerini tamamlayabilirler. Bu durum alıcı için de geçerlidir satıcı için de geçerlidir.

 

 Geri dön 

 

 

 

ev ikon  İlgili memurdan tapu belgesi ve ipotek belgesi mühürlü olarak teslim alınarak, kontrol edilmeli

 

           Tapu işlemleri, imza atma işleminin ardından memurun yevmiye işlemesi, tapu belgesi çıkartması ve ipotek belgesini hazırlanmasıyla son bulur. Belgeler imzalandıktan hemen sonra dosyacı ya da arşiv memuru tapuya resimleri yapıştırır ve müdür ya da vekili tarafından mühürlenir ve imzalanır. Alıcı bu işmelerin ardından tapu ve ipotek belgesini teslim alınca:

✔ Tapu belgesinin üzerinde yer alan ve resmin altında bulunan m2 bilgisini,

✔ Tapu belgesinde ortadan daha alt kısımda ve mührün biraz üstünde yer alan "sahibi" kısmında kendi adı ve soyadını,

✔ Resmin altındaki satırda ve sol kısımda bulunan (eski ve yeni tapulara göre bu bilgilerin yeri değişiklik gösterebilir) Pafta, ada ve parsel bilgilerini,

✔ Tapu belgesinin mühürlenip imzalandığını kontrol etmeli ve olası hatalar düzelttirilmelidir.

 

 Geri dön 

 

 

 

ev ikon  İpotek belgesi, ilgili bankaya iletilmeli ve satıcının parasının blokesi çözülmeli

 

           Tapudan ayrıldıktan sonra daireyi satan kişinin bankadan parasını ivedilikle alabilmesi için tapu dairesinin verdiği ipotek belgesinin bir fotokopisini de yanında bulundurarak bankaya müracaat etmesi kendi menfaatine olacaktır. Genellikle bankaların ipotek tesis eden görevlileri bu belgeyi e-posta yoluyla bankaya gönderiyorlar ancak aynı gün çok sayıda tapu dairesinde işleri olabilecekleri ihtimalini göz önüne alarak ipotek belgesinin fotokopisini bulundurmak fayda sağlayacaktır.

 

 Geri dön 

 

 

tapu alim ve satim islemleri

 

uyarı    ALINTI & KOPYA UYARISI !     Bu sayfada bulunan yazılar kuruoğlu gayrimenkul tarafından https://www.kuruoglugayrimenkul.com sitesinde insanları bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Kısmen alıntı yapılması ya da görsellerin kullanılması, ancak yayınlanacak sayfada bu sayfanın aktif linkini vermek koşuluyla mümkündür. Linke tıklandığında bu sayfaya erişilmelidir. Aksi taktirde her tür alıntı yasaktır. Link verilse bile yazının tamamının kullanılması yasaktır.

 

Tapu işlemleri için gerekli belgelere nelerdir?

© Kuruoğlu Gayrimenkul "2023 -2024"