Bir gayrimenkule ihtiyaç duyduğunuzda tercihiniz Emlakçıdan mı sahibinden mi olur? Tercihinizi etkileyen faktörler nelerdir? Daha uygun fiyatı ve imkanları Emlakçıdan mı sahibinden mi alış veriş etmek sağlar? Emlakçısız çalışmayanlar ile emlakçıyla çalışmayanların düşünce farkları nelerdir?
Soru: "Emlakçıdan mı sahibinden mi?" olduğunda Gayrimenkul satanlar ve gayrimenkulünü kiraya verenler, satın almak isteyenler ve kiracı adaylarına göre daha fazla emlakçıyla çalışıyor. Sadece bu ayrıntı bile insanların emlakçıya ücret ödemek istemediğini açıkça gösteriyor. Ancak sorduğunuzda özellikle kiralık arayanlar komisyon ödemek istyemediklerini söyleseler de emlakçılara çokça müracaat ediyorlar. Satılık arayanlar ise eğer sahibinden bulamazlarsa önce çevreye haber veriyorlar ve bulamazlar ise emlakçıya isteksizce gidiyorlar. Buraya kadar ki kısım farklı insanların ortak düşüncelerinden genellenmiş ve tartışmaya açık verilerdir. Ayrıca çevreye göre farklılık göstermesi de muhtemeldir.
Gayrimenkul talep edenler ya da gayrimenkulünü pazarlamak isteyenler ister emlakçıyı sevsinler ister sevmesinler, eğer araştırırlarsa sahibinden ilanlara göre gönüllerindeki emlağı gönüllerindeki ücrete yakın bir bedelle bulmak emlakçıda çok daha kolay bir seçenek olacaktır. Örnek olarak Fatihte kiralık daire için konuşuyorum, Şuan sahibinden emlak ilanlarında 25m2 öğrenci odaları bile 1000 TL'den başlıyorken emlakçılarda 900 TL'ye 65m2 bodrum 2+1 ve 1000 TL'ye 1.kat 55m2 1 oda 1 salon daire mevcut. Aynı şekilde şuan sahibinden ilanlarda Fatihte satılık daire anlamında en ucuz bodrum katlar 150.000 TL'den
başlıyor. Halbuki emlakçılarda 105.000TL'ye 45 m2 1+1 giriş daire ya da 50m2 teras katı bulabilirsiniz. Amaç sadece emlak komisyonu ödememek ise gayrimenkul taleplileri emlakçılardan istifade etmesini bilmiyor olabilirler mi? Eğer iyi bir gözlemciyseniz ve eğer kesenize saygınız var ise önce sahibinden ilanları inceleyebiirsiniz ve daha sonra bir emlakçıya uğrayabilirsiniz. Bunu yaparsanız yukarıda anlatmak istediğim konuyu daha iyi anlayabileceksiniz.
Emlakçıdan mı sahibinden mi? diye sorulduğunda eğer emlakçıya güvensizlik söz konusu ise bu genellemeyi yapmak dürüst ve eski emlakçılara haksızlık etmek anlamına gelmez mi? Çalışmalarımızın ilk yıllarında müşterilerimin büyük bir kısmı emlakçı ile hiç bir şekilde çalışmayı tercih etmediklerini söyleseler de bugünlerde müşterilerimizin büyük bir kısmı artık emlakçısız çalışmayacaklarını ifade edebiliyorlar.
Şu bir gerçek ki mal sahiplerine "iyi kiracı mı iyi kira getirisi mı?" diye sorana dek hemen hemen hepsi "iyi kira getirisini" amaçlıyorlar. Ancak bu soru düşünen mal sahipleri için bir milat oluyor ki, demirbaşlarıne ve dairelerine düşkün olanlar mutlaka bir süre sonra iyi bir kiracı seçiminin, kira bedelinden çok daha önemli olduğunu kavrayabiliryorlar. Bazen ise bu tercih ancak acı bir tecrübeyle yerine oturuyor. Bu konudan neden bahsediyorum çünkü bazi mal sahipleri gayrimenkullerini kiralarken kiracı adaylarına "komisyon ödetmek istemiyorum" diyorlar ve kendileri güncel rayicin %30 üzerinde bir bedel isteyerek ilan sitelerini tercih ediyorlar. Hem kiracı adaylarını kıyaslayabilecek bir tecrübeye sahip değiller hem de bir aday bulsalar bile iki tarafında kanuni haklarını koruyabilecek bir sözleşme tecrübeleri yok. Bu durum mal sahibinin yüksek kira getirisi elde edecek diye demirbaşından olmasına ve gayrimenkulünü şyş bir sözleşme ile koruma altına alamamasına neden oluyor. Kiracı açısından bakılır ise kiracı komisyon ödememe pahasına mal sahibine her ay %15 ile %30 arasında rayiç üstü bir kira ödeyerek kâr mı elde etmiş oluyor? yoksa zarar mı ediyor? Ayrıca bir gayrimenkulün ilk kira bedelinin yüksekliği diğer seneler için yıllık kira artışlarını da etkileyeceği için, kiracı 2 kere zarara uğramış oluyor.
Özetlemek gerekirse; Her iş gurubu gibi emlakçılık mesleğini hakkıyla icra eden ve odasına kayıtlı bir emlakçı, gayrimenkul ihtiyaçlısına istediği yatırım için nokta atışı yardımcı olabilir. Yapılan yatırım sahibinden olabilecek bir diğer alternatife göre daha uygun fiyatlı ve çok daha hızlı gerçekleşir ve yatırımcıyı asla pişman bırakmaz.
Bu sayfa 26.09.2019 tarihinde ve 12:46 saatinde güncellenmiştir.